26.10.2021
Auto on suuri menoerä, eivätkä autoilun kulut rajoitu ainoastaan auton hankintakuluihin. Verot ja liikennevakuutus ovat pakollisia menoeriä, eikä Kaskossakaan välttämättä kannata säästää. Sen sijaan polttoainekulutukseen on aina mahdollista vaikuttaa. Omaksumalla taloudellisemman ajotavan voit tiputtaa polttoainekustannuksiasi jopa 15 prosenttia. Kamux kokosi parhaat vinkin taloudellisempaan ajamiseen.
Etenkin pidemmät matkat kannattaa suunnitella etukäteen, jotta voit valita parhaan reitin määränpäähäsi. Voisitko esimerkiksi kiertää taajama- tai keskusta-alueet ja ajaa mieluummin maantietä pitkin? Näin pääsisit ajamaan tasaista nopeutta ja välttäisit turhat jarrutukset ja liikkeellelähdöt. Toisinaan kannattaa myös pysähtyä miettimään niitä itselle tuttuja reittejä. Onko käyttämäsi työmatkareitti todella taloudellisesti järkevin vai ajatko sitä ainoastaan tottumuksesta?
Liikkeellelähdöt, nopeat kiihdytykset ja nopeat jarrutukset syövät polttoainetta enemmän kuin tasainen ajo. Siksi näitä kannattaakin pyrkiä välttämään mahdollisuuksien mukaan. Onneksi tämä onnistuukin pienellä ennakoinnilla. Suuntaa katse aina välillä pidemmälle, niin näet jo kaukaa punaiseksi vaihtuvat liikennevalot tai eteen kääntyvän auton. Näin voit aloittaa jarruttamisen jo etukäteen tai käyttää ainoastaan moottorijarrutusta. On myös tärkeää pitää vähintään neljän sekunnin turvaväli edellä ajavaan, niin et joudu turhaan jarruttelemaan. Ennakointi on osa taloudellista ajotapaa, mutta se lisää myös turvallisuutta liikenteessä.
Tasaisella nopeudella eteneminen on taloudellisempaa kuin jatkuva jarruttaminen tai kiihdyttäminen. Maantiellä tasainen nopeus on helppo ylläpitää ja esimerkiksi monesta autosta löytyvä vakionopeudensäädin auttaa tässä. Maantiellä kannattaa myös välttää turhia ohituksia, sillä ne lisäävät aina kulutusta.
Taajamassa tasaista nopeutta on hankalampi ylläpitää, eikä pysähdyksiltä tai kiihdytyksiltä voi välttyä. Taajamassakin nopeutta voi ylläpitää ennakoimalla. Esimerkiksi liikennevaloista ei kannata kiihdyttää vauhdikkaasti, jos edessä odottavat jo seuraavat punaiset valot. Sen sijaan rauhallinen liikkeellelähtö on paitsi taloudellisempi myös järkevämpi vaihtoehto, sillä sen avulla voi parhaassa tapauksessa välttää toisen pysähdyksen kokonaan.
Sen lisäksi, että tyhjäkäynti huonontaa ilmanlaatua se myös kuluttaa polttoainetta. Tyhjäkäyntiä kannattaa siis välttää. Monet käyttävät tyhjäkäyntiä talvella moottorin esilämmittämiseen, mutta tämä kannattaa tehdä mieluummin lohkolämmittimen tai webaston avulla. Kannattaa myös huomioida, että tyhjäkäyntiin on asetettu rajoitukset. Alle 15 asteen pakkasessa auto saa olla tyhjäkäynnillä maksimissaan kaksi minuuttia. Jos pakkasta on enemmän, tyhjäkäynti on sallittua maksimissaan 4 minuuttia. Jos haluat ajaa taloudellisesti, kannattaa tyhjäkäyntiä kuitenkin välttää kokonaan.
Kun olet ostamassa uutta autoa, kannattaa uhrata muutama ajatus myös auton polttoainekulutukselle. Useimmiten autojen myynti-ilmoituksessa ilmoitetaan auton keskikulutus kaupungissa ja maantiellä sekä lisäksi näiden keskikulutus. Kannattaakin valita auto sen mukaan, millaiseen käyttötarkoitukseen se on tulossa. Keskikulutuksen lisäksi kannattaa miettiä myös sitä itselle sopivinta polttoainetta. Bensan sijaan halvin vaihtoehto saattaakin olla diesel, kaasu tai vaikka sähkö.
Jos olet etsimässä itsellesi sopivaa autoa, Kamuxin vaihtoauto valikoimaan pääset tutustumaan tästä linkistä.