23.1.2023
Auton toimintavarmuus tulee tarkistaa hyvissä ajoin ennen reissua. Jos ajoneuvon määräaikaishuollon ajankohta lähestyy, kannattaa huolto tehdä mieluummin jo ennen pitkää automatkaa. Lisäksi renkaiden riittävä urasyvyys ja oikeat rengaspaineet on hyvä varmistaa. Talvirenkaissa pienin sallittu urasyvyys on kolme millimetriä, mutta turvallisempaa on uusia renkaat viimeistään urien ollessa neljän millin syvyisiä. Rengaspaineita arvioidessa on syytä huomioida myös mukaan pakattava tavaramäärä.
”Auton valmistaja ohjeistaa usein oikean rengaspaineen sekä kevyemmälle että raskaammalle kuormalle. Tämä kannattaa huomioida varsinkin jos mukaan kertyy paljon tavaraa, kuten pidemmillä reissuilla helposti käy”, sanoo Kamux Suomen maajohtaja Jani Koivu.
”Erilaiset lisävarusteet, kuten automaattisesti säätyvät kaukovalot, vakionopeudensäädin ja kaistavahti tekevät pitkän matkan ajamisesta mukavampaa ja turvallisempaa. Tämä kannattaa pitää mielessä jo autoa hankkiessa. Nykyään myös käytetyissä autoissa on usein hyvät lisävarusteet.”
Tiukoistakin tilanteista voi joskus selviytyä omin neuvoin, tai ainakin vähemmällä harmilla, jos autosta löytyy riittävät varusteet. Matkaan lähtiessä on kuitenkin aina hyvä tarkistaa, että tärkeät yhteystiedot ovat helposti saatavilla. Vakuutusyhtiön puhelinnumero kannattaa tallentaa puhelimeen, ja ikävien sattumien varalta on hyvä olla perillä siitä, mitä auton vakuutus kattaa, jotta vakuutusyhtiön puoleen osaa kääntyä oikeissa tilanteissa. Puhelimessa tulisi myös olla valmiina tie- ja hinauspalvelun numero sekä 112-applikaatio.
1. Varoituskolmio ja huomioliivit kaikille auton matkustajille. Pimeällä näkyminen on kriittisen tärkeää, jos joudutte poistumaan autosta tienvarressa.
2. Tasku- tai otsalamppu. Valo auttaa huomioliivin tavoin näkymään auton ulkopuolella, mutta myös kartoittamaan mahdollisen ongelmatilanteen ja toimimaan hämärässäkin.
3. Ensiapupakkaus onnettomuuden tai pienempien haaverien varalle.
4. Lämpimät vaatteet kuskille ja kaikille matkustajille. Matkan varrella hajonnut auto jäähtyy talvisäällä yllättävän nopeasti, jos apua joutuu odottamaan.
5. Puhelimen autolaturi. Puhelimen akku on hyvä pitää riittävän täynnä siltä varalta, että tarvitset apua tien päällä.
6. Lasinpesunestettä. Tarkista talvisäällä myös, että nesteessä on riittävä pakkaskestävyys.
7. Eväät. Pientä purtavaa ja varsinkin juotavaa on hyvä olla mukana aikataulun venymisen varalta.
8. Auton vara-avain. Porukalla matkustaessa kuljettajan lisäksi jollakulla muulla on hyvä olla auton avain säilössä.
9. Navigaattori, jos autossa ei ole sellaista sisäänrakennettuna, sekä kartta. Varsinkin uusia reittejä kuljettaessa navigaattorin reittiehdotukseen kannattaa tutustua etukäteen ja merkitä myös välipysähdykset ja tankkauspaikat ennakkoon. Paperinen kartta auttaa silloinkin, jos tekniikka pettää.
10. Pitoa lisääviä mattoja ja lapio. Näillä voit säästyä jumiin jääneen auton hinaukselta liukkaalla ja lumisella säällä.
Lisätietoja:
Jani Koivu, Kamux Suomen maajohtaja, jani.koivu@kamux.fi
Katariina Hietaranta, viestintäjohtaja, katariina.hietaranta@kamux.fi
Tavarat autoon ja matkaan? Oikea pakkaamistapa lisää mukavuutta ja turvallisuutta
Ovatko autosi ensiaputarvikkeet ja turvavarusteet ajan tasalla? Tarkista ainakin nämä
Lemmikki mukaan automatkoille – tilat ja varusteet kuntoon
Vastaantulevien valoissa – pimeässä ajaminen vaatii toisten huomioimista