14.10.2024

Autolla syyslomareissuun – valmistaudu huolella ja matkusta huolettomasti

Syysloma on loistava tilaisuus irrottautua arjesta ja lähteä vähän pidemmällekin autoreissulle. Olipa määränpäänä luonnonpuisto, kaupunki tai vaikka mökki, oikea ajoneuvo ja asianmukainen valmistautuminen takaavat turvallisen ja mukavan matkan. Kamux Suomen toimitusjohtaja Jani Koivu antaa vinkkejä, miten valita sopiva auto pitkälle matkalle ja mitä kannattaa tarkistaa ennen lähtöä. 



Sopiva auto pitkälle matkalle 

Syksy on hyvä ajankohta päivittää auto turvallisempaan versioon. Varsinkin pitkällä ajomatkalla auton matkustusmukavuus ja turvallisuus ovat keskeisessä roolissa. Näillä ominaisuuksilla varmistat kuskillekin rennon loman: 


  1. 1.

    Adaptiivinen vakionopeudensäädin säätelee automaattisesti ajoneuvon nopeutta ja pitää turvavälin edellä ajavaan autoon. Se vähentää kuljettajan stressiä erityisesti moottoritieajossa ja pitkissä siirtymissä. 

  2. 2.

    Kaistavahti ja kaistanpitoavustin auttavat pitämään auton omalla kaistallaan ja varoittavat, jos ajoneuvo alkaa ajautua pois kaistalta. Tämä lisää turvallisuutta erityisesti pitkillä ajomatkoilla, joissa keskittymisen herpaantuminen voi olla riskitekijä. 

  3. 3.

    Istuinmukavuus ja monipuoliset säätömahdollisuudet. Pitkillä matkoilla oikea istuma-asento on tärkeää. Auton istuinten tulee olla hyvin säädettävissä, jotta kuljettaja ja matkustajat voivat löytää mukavan asennon ja välttää kehon väsymistä. 


Nämä ominaisuudet ovat olleet jo jonkin aikaa autojen vakiovarusteita, joten käytettyä autoa valittaessa kannattaa tutustua auton varustetasoon. ”Käytettyjen autojen markkinoilla on tarjolla monipuolisesti vaihtoehtoja, ja usein hyvin varusteltu ja huollettu auto voikin olla järkevämpi valinta kuin täysin uusi”, Jani Koivu muistuttaa.  



Tarkista nämä ennen pitkää ajoa 


Ennen pitkää ajomatkaa on aina syytä varmistaa, että auto on teknisesti hyvässä kunnossa. Tässä muutama keskeinen tarkistettava kohta: 


  1. 1.

    Öljyt ja nesteet: Varmista, että moottoriöljyä on tarpeeksi. Tarkista myös jarru- ja jäähdytysnesteet sekä tuulilasinpesuneste. 

  2. 2.

    Renkaat: Tarkista rengaspaineet ja renkaiden urasyvyys. Muista, että syyssäässä renkaiden kunnon merkitys korostuu. Jos matkasi suuntautuu pohjoiseen ja odotettavissa on räntä- tai lumisateita tai pakkasta, vaihda autoon talvirenkaat.  

  3. 3.

    Pyyhkijänsulat: Syksyn sade- ja kurakelissä pyyhkijänsulkien kunto on erityisen tärkeä turvallisen ajon kannalta. Vaihda sulat tarvittaessa ennen matkaa. 

  4. 4.

    Sähköauton latauspaikat: Jos ajat sähköautolla, suunnittele etukäteen, missä lataat auton. Tarkista myös, että sinulla on tarvittavat sovittimet ja kaapelit mukana. 


”Lain mukaan autosta tulee löytyä varoituskolmio, mutta myös heijastinliivit jokaiselle matkustajalle ovat tärkeä lisävaruste. Tarkista, että nämä löytyvät autostasi ennen matkaa. Lisäksi ensiapupakkaus ja varapolttimot voivat olla tarpeellisia yllättävissä tilanteissa”, Jani Koivu sanoo.  




Pakkaa auto oikein 


Kun lähdet pitkälle matkalle, auton ja tavaratilan pakkaaminen on syytä suunnitella huolellisesti. Näin vältät tilanteet, joissa joudut kesken matkan kaivamaan matkalaukkujen alta esimerkiksi varoituskolmiota tai ensiapulaukkua. 


  1. 1.

    Painopiste alhaalla: Sijoita raskaimmat tavarat tavaratilan pohjalle ja keskelle. Tämä parantaa auton vakautta tiukoissakin kurveissa ja pienentää kolaritilanteessa tavaroiden liikkumisriskiä. 

  2. 2.

    Tärkeät tarvikkeet käden ulottuvilla: Säilytä ensiapulaukku, varoituskolmio ja heijastinliivit helposti saatavilla, jotta löydät ne nopeasti myös pimeällä, sateisella säällä.  

  3. 3.

    Pidä matkustustila siistinä: Vältä irtotavaroiden säilyttämistä matkustamossa. Pienetkin esineet voivat vaarantaa matkustajien turvallisuuden äkkijarrutuksessa. 

  4. 4.

    Lemmikeille oma turvallinen paikka: Myös lemmikin matkustusmukavuus tulee huomioida. Esimerkiksi farmarimallisen auton avoimessa tavaratilassa lemmikki mahtuu matkustamaan väljästi ja turvallisesti. Tavaratilaan voidaan asentaa kuljetushäkki, tai vaihtoehtoisesti tavaratilan ja matkustamon tai taka- ja etupenkin väliin voidaan virittää verkko. Koira voi matkustaa myös takapenkillä turvavyöhön kiinnitettävissä turvavaljaissa. 


”Oikein valittu ja valmisteltu auto on pitkän autoreissun avaintekijä. Kun perusasiat ovat kunnossa, voit nauttia syyslomamatkastasi täysillä, olivatpa kohteena sitten kotimaan luonnonihmeet tai kaupungin vilinä. Hyvää syyslomareissua”, Jani Koivu toivottaa Kamuxilta.   

Viimeisimmät